Вичко за RATCU

Run Around The Clock ULTRA /RATCU/ е първото планинско ултра- бегаческо събитие в България от рода на „LAST MАN STANDING”. Приемайки предизвикателството да участва в RATCU, всеки участник има само две възможности, или да застане сам на върха на почетната стълбичка, или да запише най-изстрадания технически DNF в своята бегаческа кариера.

В първото издание на RATCU 2020 не бе излъчен победител, тъй като двамата последни оцелели участника по трасето се отказаха едновременно след завършване на 11-та обиколка. Владимир Милушев и Пирин Галов успяха да навъртят 126,5 км с  Д+5775 м в рамките на  22 часа, в изключително интересни метеорологични условия за бягане. Първият и засега единствен победител „LAST MАN STANDING” бе излъчен през 2021 г. Това е Калоян Пейчев – Кофе, който успя да завърти 10 обиколки на трасето с обща дължина 115 км и Д+5250 м в рамките на 20 часа.

Вдъхновител  на RATCU е Пирин Галов.

Задължително е представянето на попълнена и подписана декларация за освобождаване от отговорност преди старта.

Целта на всеки участник в RATCU е да пробяга, колкото се  може повече обиколки по кръгово трасе /11,5км, Д+525м/ с пресечен терен в рамките на 2 /два/ часа за всяка обиколка.

Всички участници стартират едновременно с масов старт първата обиколка и след това „ОЦЕЛЕЛИТЕ” всяка следваща обиколка отново заедно с масов старт, точно два часа след старта на предходната обиколка.

„ОЦЕЛЕЛИТЕ” са всички тези бегачи, които са успели да пробягат съответната обиколка в рамките на два часа. Ако някой не се включи в  cutoff-a от 2 часа, на която и да е обиколка и/или не стартира заедно с другите точно на втория час от предходният старт, следва незабавна дисквалификация и отпада от класирането.

Победител е този бегач, който успее да завърши в рамките на контролното време за обиколка /два часа/, комулативно една обиколка повече от всички други участници.

Ако двама или повече участници завършат в рамките на контролното време еднакъв брой обиколки, не се излъчва победител!

По трасето на RATCU не се толерира, каквато и да е външна помощ, освен в зоната на Старт/Финала. Използването на  щеки е разрешено! При установяване на външна помощ, следва незабавна дисквалификация.

RATCU продължава дотогава, докато по трасето има участник успяващ да  пробяга обиколката в рамките на контролното време от два часа.

RATCU 2022 отново, ще е безплатно любителско събитие. Всеки участник, който прецени, че си заслужава да ни подкрепи и формата му харесва, може да го направи в специалната кутия на старта, като в нея може да пуска, каквото иска, бонбони, вафли, баклави и т.н стига да са еко, био…. 😉

Всеки участник трябва да се погрижи за своята храна, хидратация и зона за почивка на Старт/Финала. Има ограничена възможност за паркиране на автомобили и кемпъри в района на събитието, както и за организиране на палатъчен лагер.

Всички участници приемат на свой риск възможността от всякакви контузии, наранявания, травми, и заявяват, че са физически здрави и декларират, че притежават необходимите умения и качества на планински бегачи за да участват в RATCU.

Вдъхновителят на събитието не носи отговорност за каквито и да е наранявания, контузии, травми, сърдечни пристъпи или смърт на участниците в RATCU.

Всеки бегач участва в RATKU на своя отговорност! Наличието на застраховка покриваща активности в планината е силно препоръчителна. При възникване на инцидент трябва да се позвъни на спешния тел. 112 или потърси директно съдействието на ПСС 1470.

Препоръчваме инсталиране на всеки мобилен телефон на приложението на ПСС за бързо локализиране и комуникация със спасителите при евентуален инцидент!

Задължителна екипировка

  • Мобилен телефон
  • Челник – за етапите в периода от 20:00-06:00 часа включително
  • Вода – 500 мл

Енергиен бар или гел – 1 бр. Ако някой вземе да преплита краката, да се добере до старт/финала.

Къде: Старт/Финала се намира в с. Кладница на 20 км  от София. Има лесен достъп с маршрутка тръгваща от Руски паметник на всеки кръгъл час и личен автомобил.

Кога: 13-14.05.2023 г.

Организиране на индивидуална зона за почивка/съпорт: 8:00-9:30 часа

Лаф-моабет с организатора: 9:45-10:00 часа

Старт: 10:00 часа

Кибици: Ако все още не ви се бяга, но искате да подкрепите бегачите по трасето с буйни викове или филия намазана с лютеница или мед, сте добре дошли да доброволствате с цялата си рода. В района има прекрасни възможности за разходка сред природата. Само в първите 5 км от трасето са разположени 4 заслона в поречието на река Матница.


РЪКОВОДСТВО ЗА БЕГАЧИ/ПРОГРАМА 2023

СТАРТОВ СПИСЪК 2022